In slechts enkele uren je eigen schilderij creëren, het kan bij een ArtNight Event. Inmiddels kan je al in veel steden een van de workshops volgen, zo ook in Rotterdam waar op 18 maart zo’n twintig deelnemers een motief genaamd Dancer leren schilderen.

Met een wijntje of kop thee naast de tafel schilderezels, neemt iedereen plaats achter zijn of haar canvas. Opvallend genoeg is er deze avond maar een enkele man die mee doet. De verf ligt al klaar op kleine plastic bordjes en zo ook de paar penselen en het potlood wat je nodig hebt. De kunstenaar van deze avond, Ferlin Yoswara, opent de workshop met een kleine voorstelling van zichzelf en haar assistente waarna meteen de eerste stap wordt uitgelegd.

Oorsprong
Origineel zijn de events van ArtNight ooit begonnen in Duitsland, opgericht door Aimie-Sarah Carstensen-Henze en David Neisinger in 2016. In korte tijd zijn zij flink gegroeid en zijn ze nu actief in 54 steden verdeeld over zes landen. Hun algemene visie, volgens Aimie, is om edutaining experiences te creëren en mensen offline bij elkaar te brengen over heel Europa. Maar nog belangrijker is misschien wel hun hogere streven, het verhelpen van eenzaamheid over heel Europa. Aimie: “Loneliness is becoming a bigger problem everyday, and will most likely affect the future generations even more when not acted on properly”. Het bij elkaar brengen van mensen is dus het meest belangrijk, daarbij wil ArtNight mensen kennis laten maken met kunst in een gezellige omgeving en kunst op die manier aantrekkelijker en toegankelijker maken.

“More water”
Ferlin vertelt hoe je makkelijk het silhouet van de Dancer kan schetsen door een beetje te sjoemelen. Als je het voorbeeld blad achter je canvas legt en er van achteren met de zaklamp van je telefoon op schijnt, kan je hem zo overschetsen. In rap tempo gaat Ferlin, na wat ongeveer een kwartier lijkt, door naar de volgende stap. Er mag geschilderd worden. Het belangrijkste in deze stap is dat je genoeg water mengt met je verf. Blijkbaar wordt deze hoeveelheid hier en daar onderschat, want tijdens het rondlopen hoor je Ferlin ofwel haar assistente zeggen: “try it with more water”.

Hoewel nog lang niet iedereen klaar is met de achtergrond, wordt toch al snel doorgegaan met het volgende deel. De workshop is immers maar twee uur lang. Het silhouet van de danseres moet geschilderd worden, wat niet iedereen even goed afgaat. Zo wordt er geroepen: “mijne lijkt wel obese!”. Er moeten her en der wat herstelwerkzaamheden gedaan worden met behulp van Ferlin of haar assistente, uiteindelijk heeft iedereen dan toch een silhouet staan.

Pointillisme
Volgens de meeste deelnemers breekt nu het leukste stuk aan. We mogen de rok gaan maken wat je doet door vooral heel veel stippen op je canvas neer te zetten, een techniek die pointillisme wordt genoemd. Door te variëren in grootte en kleur van de stippen moet de jurk een mooi geheel worden. Hier en daar wordt per ongeluk begonnen met een verkeerd penseel, maar al snel beginnen zich overal kleurrijke rokken te vormen. Er zijn er zelfs een aantal die het wagen er een andere kleur dan volgens het voorbeeld bij te pakken, zoals goud, of neon kleuren. Want ach, waarom ook niet? Je eigen creativiteit naar voren laten komen wordt hier erg aangemoedigd.

En zo vormen zich naar het eind van de workshop toe overal kleurrijke rokken. Sommigen lopen vast wat rond, om hun werk met die van anderen te vergelijken. Een enkeling maakt een foto van het eigen werk en stuurt dit door. Na het opruimen van de penselen, waterbakjes en verfbordjes wordt er nog een groepsfoto gemaakt waar iedereen trots zijn eigen kunstwerk vasthoudt. Langzaam druppelt iedereen naar buiten, enthousiast pratend over deze leuke en leerzame avond.

Toekomst
Momenteel blijft ArtNight bezig met het verbeteren van hun aanbod, maar werken ze ook aan een cure om eenzaamheid op de lange termijn te verhelpen. Zo hebben ze in Berlijn ShakeNight gelanceerd waar ze Cocktail Classes bieden in bars. Ze zijn van plan nog meer educatieve evenementen te lanceren, helaas voor de Nederlanders gebeurt dit eerst in Duitsland. De verwachting is wel om deze binnen ongeveer 2 jaar uit te rollen naar Nederland.

Beeldende kunst
De Nieuwe Poort; Weena, C.S. Kwartier, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland Map